Historie

Lagro: bijna 140 jaar historie

 

La Gro

De historie van Lagro start in het jaar 1874 als op 20 maart de notarisklerk  J.L. La Gro zich vestigt als makelaar in de Schoolstraat in Groningen. Dat was groot nieuws, want hij was de eerste makelaar van de stad. De makelaardij stond toen nog in de kinderschoenen en makelaars combineerden hun vak met andere werkzaamheden. Zo was La Gro in het begin naast makelaar ook glasverzekeraar en verhuizer. De zaken gingen goed en in 1922 kreeg Lagro hulp van zijn zoon. Samen bouwden ze verder aan de toekomst van hun bedrijf.

 

Ebens

Veertig jaar later dan La Gro, op 1 september 1914 om precies te zijn, begon A. Ebens in een eenvoudige beneden-woning aan de Trompkade zijn carrière als makelaar. In 1922 verhuisde hij z'n kantoor naar de Gelkingestraat, drie jaar later naar een herenhuis aan de Turftorenstraat, en zes jaar naar een pand aan de Stoeldraaierstraat. Dit pand werd in 1945 tijdens de bevrijding van Groningen totaal verwoest. Na de oorlog begon Jac. Ebens, die al in 1932 de zaak van zijn vader had overgenomen, opnieuw in een bovenhuis op de hoek van de Oude Boteringestraat en de Butjesstraat.

 

La Gro + Ebens = La Gro-Ebens

In 1950 gingen H.C. La Gro, een zoon van de oprichter en Jac.Ebens samenwerken onder de nieuwe naam: La Gro-Ebens. De jaren vijftig en zestig stonden in het teken van groei. De makelaardij in het algemeen bloeide op en ook La Gro-Ebens groeide. Dat was ook zeker te danken aan vernieuwende promotie van huizen. Zo had La Gro-Ebens in de jaren zeventig een landelijke primeur met de doorlopende dia-expositie in de winkel. Van alle woningen, die in de regio Groningen te koop stonden, werden grote kleurendia's gemaakt. Deze dia's werden gepresenteerd in verlichte vitrines in de La Gro-Ebens winkel. Hiermee had La Gro-Ebens een publiekstrekker van formaat in huis.

 

Meijer

De jaren tachtig waren weinig florissante jaren voor de makelaardij. De instorting van de woningmarkt liet haar sporen na. In 1983 nam Harm Meijer het kantoor over van Jac.Ebens. In een moeilijke tijd besteedde hij veel aandacht aan de professionalisering van La Gro-Ebens. Onder zijn leiding maakte het bedrijf een ommezwaai in denken, van het (ver-) kopen van huizen naar het behartigen van de belangen van de klant. Dit gold ook voor het verzekerings advies en het toen nog prille onafhankelijke hypotheekadvies. Een tevreden klant is belangrijker voor de continuïteit van een bedrijf dan een gerealiseerde transactie. Dankzij die marktbenadering zorgde Harm Meijer ervoor dat La Gro-Ebens in een moeilijke tijd zijn sterke marktpositie in de makelaardij vasthield en ook voor hypotheek-advies een belangrijke speler werd.

 

Bart van Hasselt en Rinus Wermink

Eind 1995 besloot Harm Meijer La Gro-Ebens te verkopen aan Bart van Hasselt en Rinus Wermink, beiden al jarenlang werkzaam bij La Gro-Ebens, Bart van Hasselt als makelaar en Rinus Wermink als hypotheekadviseur. De woningmakelaardij is nog altijd één van de belangrijkste in de stad Groningen en hetzelfde geldt voor hypotheek-advies. De afdeling verzekeringen is in 2005 nieuw leven ingeblazen en is daarmee een goede aanvulling op de makelaardij en hypotheek-advies geworden. De hypotheek-advisering is, gestart onder de naam -"Het Hypotheekadvies Centrum"-, en deze naam is later veranderd in NVM Hypotheekshop en vervolgens in De Hypotheekshop.

 

LAGRO

In de 21e eeuw bestond de behoefte de naam La Gro-Ebens korter en bondiger te maken en is de naam gewijzigd in LAGRO.

 

LAGROHYPOTHEKEN&zo

per 1 januari 2013 is LAGRO uit de franchiseketen De Hypotheekshop gestapt (Rinus Wermink was één van de oprichters van De Hypotheekshop) en ons advies op gebied van hypotheken gaat nu verder onder de naam LAGROHYPOTHEKEN&zo.